rss
email
twitter
facebook

11 Eylül 2010 Cumartesi

Korku Sineması ve Alt Türleri: Slasher

Kendiside bir tür olan korku sinemasını ele alıcak olursak kendi içerisinde ne kadar alt türe ayrıldığını da  görürüz. Bunlardan ilki Slasher:
Slasher aslında kesip biçmek anlamına gelir ki bu da türün aslında neye ait olduğunun en iyi açıklamasıdır. Ama genel bir açıklama yapacak olursak insanların katledilişini, korkunç ölümlerini gösteren ya da bir katilin felaket eylemlerinin işlendiği, doğa üstü korkunç ölümlerin gerçekleştiği seri cinayetleri konu alan filmlerdir. Slasher filmler 80’li yıllarda popüler sinemanın önemli bir bölümünü işgal etmiş bir korku türü.  Türün ilk örnekleri arasında  60’lı yıllarda çekilmiş Peeping Tom ve Psycho da bulunmakta. Ama slasher ilk önemli adımını 74 yapımı The Texas Chainsaw Massacre ile yapmıştır.  80’lı yıllara ait türün örneklerinde - genellikle teen slasher – içki kullanmayan, ahlaklı ve iyi aile çocuğu gençlerin hayatta kalma şansı daha yüksekti. Türün belli başlı en iyi örneklerinden birkaç örnek verecek olursam eğer bunlar:

Pyscho (1960)
Peeping tom (1960)
Blood Feast (1963)
The Texas Chainsaw Massacre (1974)
Suspiria (1977)
Halloween (1978)
Friday the 13th (1980)
A Nightmare on Elm Street (1984)
Candyman (1992)
Scream (1996)
I Know What You Did Last Summer (1997)
Urban Legend (1998)

Devam edicek olan yazıda türe ait filmlerin ve katillerin incelemesi de yapılacaktır.

1 yorum:

kisiselbirsey dedi ki...

The Texas Chain Saw Massacre,Hallowen,Friday the 13th,A Nightmare on Elm Street,I Know What You Did Last Summer ve Scream gibi filmleri biraz daha özelleştirip,teen slasher olarak kategorilendirebiliriz aslında.

Yorum Gönder