rss
email
twitter
facebook

23 Mayıs 2010 Pazar

Cafer Panahi

Cafer Panahi İran Yeni Dalga Sineması'nın öncülerinden olan başarılı bir yönetmen. Beyaz Balon, Ayna, Daire, Kanlı Altın ve Offside gibi başarılı filmlere imza atan ve Venedik Film Festivali Altın Aslan, Berlin Film Festivali Gümüş Ayı da dahil olmak üzere pek çok ödüle layık görülen yönetmen ülkesi tarafından ev hapsinde. Suçu ise baskıcı İran rejimine karşı özgürlükçü filmler yaparak sanata katkıda bulunmak. Bu yılki 63. Cannes Film Festivalinde jüri olarak seçilen ama ülkesi tarafından tutulduğu için katılamayan Panahi için sanatçılarda destek oldu. Martin Scorsese, Ken Loach, Steven Spielberg, Oliver Stone, Steven Soderbergh, Paul Thomas Anderson, Joel ve Ethan Coen, Francis Ford Coppola, Jim Jarmusch, Ang Lee, Richard Linklater, Robert De Niro ve Robert Redford gibi isimler  İran hükümetine Panahi’yi serbest bırakma çağrısında bulundu fakat bütün bu çağrılara rağmen Panahi Cannes Film Festivaline jüri olarak katılamadı. Festival boyunca sürekli Panahi'nin durumu hakkında konuşmalarda gerçekleşirken kapanış töreninde Panahi'nin aynı zamanda 9 günlük açlık grevinde olduğu da belirtildi.


İlk filmi Beyaz Balon 1995 yapımı. Filmin senaryosu Abbas Kiyarüstemi’ye ait. Genç yönetmen sinemaya iddialı bir adım atarak başlıyor ve o yıl Cannes Film Festivali’nde Camera D’or yani “En İyi İlk Film” ödülünü alıyor. “The Guardian” da filmi “Tüm Zamanların En İyi 50 Aile Filmi” listesine koyuyor.

İkinci filmi “Ayna” ise Locarno Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü alıyor.

2000 yılında tamamladığı Daire ise en iddialı filmlerinden. İran’ın baskıcı rejimi altında kadınların konumunu ve yaşayışlarını gösterdiği film Venedik ve San Sebastian Film Festivalleri’nden ödüller alıyor ve tüm dünyada “En İyi Filmler” listelerine giriyor.

2003'te çektiği Kanlı Altın filmiyle de Cannes Film Festivali Jüri Ödülü’nü kazanıyor.

Stadyuma girmeleri yasak olan genç kızların erkek kılığına bürünerek maçı izlemek için stadyuma girmeye çalışmalarını anlatan Offside filmi ise 2006 yılında Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı’ya layık görülüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder