rss
email
twitter
facebook

5 Nisan 2010 Pazartesi

Yılmaz Güney Filmleri Lecce'de

İtalya'nın Lecce kentinde düzenlenecek olan Avrupa Film Festivali, 'Avrupa Sinemasının Baş Kahramanları' adlı bölümünü yönetmen Yılmaz Güney'e adadı.Yaşamının son günlerini geçirdiği Paris’te yakalandığı kanser nedeniyle 1984 yılında hayata gözlerini yuman, Türk sinemasının ‘Çirkin Kralı’ Yılmaz Güney’in filmleri Avrupa Film Festivali’ne konuk oluyor. 13-18 Nisan tarihleri arasında 11’incisi düzenlenecek olan festivalde, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtım Müşavirliği de iş birliğinde bulunuyor. Festivalin tanıtımı için Roma’da düzenlenen basın toplantısında Güney’e, ‘Avrupa Sinemasının Baş Kahramanları’ adlı bölümün adandığı, 1979’da Locarno’da Altın Leopar (Pardo d’Oro), 1982’de Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yle ödüllendirilen Güney’in eserlerinin geçmişe dönük bir değerlendirmesi, bir monografi ve yapıtlarının değeri ile figürünün güncelliğini izleyicilere sunmak üzere 15 Nisan’da bir toplantı düzenleneceği belirtildi. Ayrıca toplantıya Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney’in de katılacağı açıklandı.

Yılmaz Güney’e adanan monografide, İtalyan sinema yazarı Massimo Causo onu şu sözlerle anımsıyor:
“Güney, sahip olduğu inanılması güç “sinema direnciö ve Türk toplumsal (kültürel, siyasi, popüler) manzarasının en karizmatik figürlerinden birisi olması nedeniyle, tüm dünyanın takdir etmeyi ve beğeniyle karşılamayı öğrendiği büyük bir yönetmen: Amerikalı eleştirmen Jim Hoberman’ın yerinde bir sezgiyle, bir nevi Clint Eastwood, James Dean ve Che Guevara karışımı olarak tanımladığı, ülkesinin imgeleminin çok yönlü ve katalizör kişiliği”

FESTİVALDE TÜRK FİLMLERİ HAFTASI

Basın toplantısında kısa bir konuşma yapan Festival organizatörü Alberto La Monica, Ferzan Özpetek’in de son filmi Serseri Mayınlar’ın (Mine Vaganti) tamamını Lecce’de çektiğini hatırlatarak, bundan dolayı onurlandıklarını belirtti.

Festival kapsamında ayrıca Türk Filmleri Haftası adı altında, Çağan Irmak’ın ‘Issız Adam’, Fatih Akın’ın ‘Solino’, Reha Erdem’in ‘Hayat Var’, Özcan Alper’in ‘Sonbahar’, Mehmet Güleryüz’ün ‘Havar’ ve Kazım Öz’ün ‘Fırtına’ adlı filmleri de gösterilecek. (Kaynak: Radikal)


0 yorum:

Yorum Gönder