rss
email
twitter
facebook

18 Mart 2010 Perşembe

Los Lunes Al Sol

Los Lunes Al Sol yani Türkiye'deki vizyon adıyla Güneşli Pazartesiler. Ölmeden izlenmesi gereken ilk 10 film diye bir liste varsa eğer ilk sıralarda yer alması gereken bir film o. Siz anlayın artık, nasıl bir film olduğunu.


Filmin konusunu kabaca anlatacak olursam, İspanya'nın endüstrisi gelişmiş bir liman kentinde tersanede çalışan Santa ve 5 arkadaşı, yapılan grevden sonra işten çıkartılır. Rico, aldığı tazminat ile "Tersane" isimli bir bar açar ve bütün arkadaşlar bu barda vakit geçirmeye, birbirlerinin düşlerini paylaşıp, sıkıntılarını gidermeye çalışırlar.Bir diğer yandan ise yeni iş arayışları sürekli devam etmektedir.

İşsizlik, orta yaş bunalımı, yalnızlık, arkadaşlık,isyan gibi temalar filmde öyle bir dille verilmiş ki filmi izlemiyor da yaşıyorsunuz adeta diyebilirim.
Olayların sıradanlığı, repliklerin sadeliği ama çok derin duygular içermesi, insanın kendini o karakterlerden birinin yerine koyabilmesini sağlıyor. Çünkü aslında insan kendisiyle aynı ya da benzer bir karakteri görüyor karşısında, o karakterle benzer dertlere veya heyecanlara sahip, onunla aynı isyankar tavır içerisinde, o da hayatının belli bir döneminde o karakterlerin hissettiği gibi hissetmişti. Yani tam manasıyla ayna gibi bir film.

Filmi izlerken ki ruh halim bittikten sonraki ruh halimle aynı değil ama benzer özellikler taşıyordu. Aslında insan böyle filmler izledikten sonra oturup sorguluyor bir şeyleri, kendini, kendi dışındakileri, daha farklı bakabiliyor ya da bakmak isteği duyuyor çünkü bu filmler ona kendi hayatından kesitler verip, hayatını daha iyi yapmak için bir fırsat sunuyor . Ben de bu söylediklerimi uygulayanlardanım. Farklı bakan ya da bakmaya çalışan ya da farklılaştırmaya, iyileştirmeye çalışan biri. Galiba...
Ayrıyetten Javier Bardem'in sergilemiş olduğu oyunculuk muhteşem ötesiydi. Bunu da belirtmeden yapamıyacağım. 10 üzerinden atlayıp 11'e basacak bir oyunculuk. İzleyin, mutlaka!

Aslında filmin bütün büyüsü bu soruda belli ediyor kendini:

-Que dia es hoy?

0 yorum:

Yorum Gönder