rss
email
twitter
facebook

16 Mart 2010 Salı

KROTKI FILM O ZABIJANUI

İngilizce tercümesiyle A Short Film About Killing/Thou Shalt Not Kill yani 10 Emirden biri olan Öldürmeyeceksin maddesi.
Polonyalı dahi yönetmen Krzysztof Kieslowski'nin dekalog serisinin beşinci filmi. 10 emirden hareketle yazmış olduğu 10 kısa filmin ikisini uzun metraj çekmeye karar veren yönetmen bu iki seçiminden birini bu film, diğerini ise Krotki Film o Milosci/A Short Film About Love filmi için kullanmış.
Evet bu filme gelirsek, filmde ölüm, şiddet ve sosyal değerler bütün çıplaklığı ve sadeliği ile vurgulanıyor. Filmde işlenen bir cinayet ve cinayet sonrası idama mahkum edilen bir adamın hikayesi çok etkili bir şekilde yansıtılmış. Aslında ben filmi izlerken olay henüz cinayete gelmeden o sinir olduğum taksi şoförünün başına bir şey gelmesi için dua etmiştim ve geldi. ( aha spoiler!)
İzlediğim ve rivayete görede aynı şekilde olduğu düşünülen, en uzun cinayet sahnesiydi. Aslında cinayeti bir bakıma size de işletmeye çalışmış yönetmen. Böylelikle o "Öldürmeyeceksin" emrinin ehemmiyetini vurgulamış. Tabi olay bu cinayetle bitmiyor. Ardından idam mahkumu bir katilin psikolojisini yaşıyorsunuz. Yaşatıyor. Onun o çaresizliği, din adamıyla konuşması, kafasındaki soru işaretleri hepsi o kadar adım adım işlenmiş ki benim de içime aynı şekilde işledi ve sonunda "Öldürmeyeceksin" emrinin sadece birey için değil devlet için de gerekli olduğunu bangır bangır bağırırcasına yapılan bir idam. O hüznü yaşamada ki doruk noktanız.
Her canlı ölümü tadacaktır, her insan.Tamam ama önce her insan bu filmi izlemeli daha sonra tatmalıdır ölümü.Tabi diğer filmleri de izlemeli ama ilk sıraya bunu koymalı.

0 yorum:

Yorum Gönder